Wat doet de logopedist?
Na intake en onderzoek bekijkt een logopedist goed op welke manier een klacht invloed heeft op het leven van de cliënt. De doelen van de behandeling sluiten aan op één van de behandelgebieden. Namelijk: taal, spraak, stem, gehoor en slikken. De behandelingen zijn gericht op het verbeteren van de persoonlijke communicatie van de cliënt.
Deze doelen kunnen op allerlei manieren gerealiseerd worden. Een aantal voorbeelden zijn het geven van voorlichting ter preventie van stoornissen, begeleiding (van ouders) bij een bepaalde klacht, maar ook het zoeken van ondersteunende communicatie bij bijvoorbeeld mensen met een beperking. Denk hierbij aan gebaren, pictogrammen of een spraakcomputer.
Een behandeling vindt meestal 1 à 2 keer per week plaats en duurt ongeveer 25 minuten. Na afloop van een behandeling geeft een logopedist altijd huiswerk mee om thuis te oefenen.
Spelenderwijs
Om te zorgen dat een kind gaat praten zet ik onder andere spellen in. Zoals dieren, kegels, dobbelstenen of het kaartspel memory. Voor de kleintjes wordt taal gestimuleerd door het nabootsen van onder andere dierengeluiden of het maken van losse woorden. De logopedist kiest de methode die het meest past bij je kind en zijn spraak- of taalprobleem. Zo krijgt je kind een zo goed mogelijke behandeling.
Thuis verder oefenen
Na afloop van de behandeling krijg je van de logopedist een opdracht mee als huiswerk voor thuis. Deze kleine oefeningen zorgen er voor dat thuis nog eens gewerkt kan worden aan de behandelingen van de logopedist.
Vragen of hulp nodig?
Neem dan contact met ons op!