Nieuwe inzichten op gebied van spraak en taal
De afgelopen weken stonden voor Logopedie Taalplezier in het teken van het opdoen van heel veel kennis en allerlei nieuwe inzichten. Door middel van een drietal cursussen heb ik een breder inzicht gekregen in verschillende behandelmogelijkheden en kan ik nog beter inschatten welke vorm van therapie het beste past bij jou of je kind.
Zowel op gebied van spraak als taal is mijn kennis uitgebreid en kan ik nog meer technieken en methodes inzetten om een goed eindresultaat te kunnen bereiken tijdens de logopedische behandelingen.
Leespraat
Ten eerste heb ik mijn kennis verbreed op het gebied van de methode Leespraat. Ongeveer anderhalf jaar nadat ik de basisworkshop heb gevolgd, nam ik nu deel aan de verdiepingsworkshop van de methode die veelvuldig wordt ingezet bij de logopedische behandeling bij Down Syndroom en steeds meer andere spraak- en taalproblemen.
Door het zien en herkennen van een woord kan de taal op gang worden gebracht en kan de spraak gestimuleerd worden. Een kind gaat herkennen welke klanken er voor komen in een woord en hoe dit uitgesproken moet worden. Ook kan de opbouw van zinnen hier uiteindelijk mee gestimuleerd worden.
OMFT
Hierop volgend heb ik de tweedaagse cursus OMFT gevolgd. OMFT staat voor ‘OroMyoFunctionele Therapie’ en wordt steeds vaker ingezet voor het aanleren van een juiste rustpositie van de tong, goede manier van slikken en het afleren van open mondgedrag en slissen.
Niet alleen zorgt OMFT hierdoor in veel gevallen voor een kortere periode waarin een beugel gedragen moet worden, maar ook voorkomt het vaak een terugval waarvoor een beugel ingezet had moeten worden.
PROMPT
Ten slotte heb ik een drie dagen durende cursus PROMPT gevolgd. PROMPT is de afkorting voor “Prompts for Restructuring Oral Muscular Phonetic Targets” en is een tactiel-kinestetische aanpak voor de behandeling van articulatieproblemen. Dit wil zeggen dat de benodigde spraakbewegingen voor een bepaald woord worden gestuurd door deze bij een cliënt te laten voelen en te ondersteunen. De logopedist gebruikt hierbij een hand voor steun aan het hoofd van de cliënt en een hand voor het vormen van klinkers en medeklinkers door het actief sturen van spiergroepen en lokalisaties in en rondom de mond.
Nieuwsgierig geworden?
Op verschillende gebieden ben ik op de hoogte gebracht van de meest actuele inzichten. Benieuwd naar deze nieuwe inzichten? Of wil je weten of 1 van deze behandelingen jou of je kind kan helpen? In de komende weken zal er meer informatie op Facebook en de website zichtbaar zijn.
Nu al nieuwsgierig? Bellen mag natuurlijk altijd of klik op onderstaande knop. Dan neem ik zo snel mogelijk vrijblijvend contact met je op!
Vragen of hulp nodig?
Neem dan contact met ons op!